Låt oss förklara vad iptv är för något?

Föreställ dig en fredagkväll och du har avslutat den stressiga jobbveckan och vill bara koppla av i soffan och njuta, Men hur mycket du än zappar mellan kanalerna så är utbudet begränsat eller så visas bara det som sänds på tv just nu. Känner du igen ordet Surfa mellan kanalerna? När man sitter där och inte hittar något så tänker man varför ska tv kanalerna bestämma vad jag ska titta på just nu är det inte bättre att jag surfar på webben efter sändningar av filmer eller youtube klipp? Då kan du bestämma vad du vill se eller inte se. Det är just nu sveaiptv.se kommer in i bilder. Detta fenomen kallas ON DEMAND och översätter vi det till Svenska så betyder det PÅ BEGÄRAN. Det är DU som har kontrollen på ditt abonnemang och låt oss då presentera IPTV (Internet Protocol Television) som använder internet-teknik för att erbjuda TV-program “on demand”. Hur fungerar detta system? Vilka fördelar ger det oss? Låt oss titta närmare!

 

Egentligen så är det inte Komplicerat. Istället för att ta emot sändningssignaler och TV-program med en takantenn, parabolantenn eller fiberoptisk kabel, så får du dem som videoströmmar via en internetanslutning (Nästan samma sak som youtube eller online stream). Förmodligen räcker din internetanslutningshastighet upp till 8 Mbps inte. Du  måste ha en internethastighet mellan 8 och 100 Mbps. 8 Mbps för standard kvalite och minst 30 Mbps för HD och 100Mbps för 4K. Du kan titta på Kanaler, Filmer och Serier på din Dator, Mobil, Surfplatta, Smart TV eller med en IPTV BOX. Alla dessa enheter fungerar som ett slags adapter mellan din internetanslutning och din befintliga Skärm för att analysera de inkommande signalerna.

OLIKA VARIANTER AV IPTV

IPTV erbjuds vanligtvis i tre olika typer. Den första varianten kallas VOD video on demand, ett system du antagligen redan använder. Med en tjänst som Netflix (en online seriefilmwebbplats) väljer du ett TV-program, TV-program eller film du vill titta på, En annan typ av IPTV är som tex SVT PLAY. Sådana tjänster kallas ibland tidsskiftande IPTV eftersom du tittar på vanliga, schemalagda sändningar vid en lämplig tidpunkt för dig. Den tredje typen av IPTV kräver sändning av direkta TV-program som övervakas via internet; därför kallas de också direktsändningar för IPTV- eller IP-simulering. Alla tre former av IPTV kan fungera med din dator med en vanlig webbläsare eller med en box och en vanlig digital-TV för bättre kvalitet. Alla tre kan arbeta antingen via det offentliga internet eller i ett privat nätverk som fungerar i princip samma (till exempel från din telefon- och internetleverantör).

 

Personlig Interaktiv TV

Traditionell TV-sändning innebär en-vägs kommunikation av information, men att kombinera TV- och videobilder med Internet öppnar upp möjligheten för en mycket mer interaktiv upplevelse där information flyter i båda riktningarna. Vi är redan vana vid TALANG eller IDOL där folk ringer in för att rösta för sina favoriter, men en framtid där direktsändningar av tv program kan vi förvänta oss mycket större engagemang i de program vi tittar på. Istället för att programledaren pratar med en levande publik på några hundra personer i en studio, kommer de att prata med en levande publik på tusentals eller miljoner tittare som kan kommunicera tillbaka. Vi kommer att kunna ställa frågor och få programledaren att svara på dem minuter senare! Men vänta kan vi inte göra det IDAG? Jo med at maila, skicka sms eller via sociala medier. Vi skriver våra frågor och dem besvaras om dem blir utvalda. Vi kan även ringa in och prata som på bingolotto. Men tänk om kan bara pratar som vi idag styr våra apparater med rösten. Det är framtiden. Eller så kanske vi bestämmer hur en film eller serie ska avslutas. Man kommer få alterativet i början av filmen vill du att filmen ska avslutas sorglig eller bra avslut där alla mår bra? Det får framtiden avgöra med vi är på en god väg.

 

Hur fungerar IPTV?

Med traditionell TV sänds program genom att förvandlas till radiovågor och strålar genom luften till en takantenn i ditt hem. Antennen konverterar vågorna tillbaka till elektriska signaler och din TV-apparat avkodar dem för att visa ljud och bild (satellit-TV med parabol fungerar på samma sätt, förutom att signalen studsar ut i rymden och tillbaka, medan kabel-TV skickar signalen direkt in i ditt hem utan radio vågor). Hur skiljer sig IPTV?

 

Lagra program

Direktsända program streamas när de produceras, men förinspelade program och filmer måste lagras på ett sådant sätt att de kan väljas och streamas på begäran. Vissa VOD-tjänster begränsar antalet program som de gör tillgängliga inte för att de inte har lagringsutrymme utan för att det är ett sätt att begränsa den totala bandbredden för deras tjänst och dess inverkan på

 

Leverera en sändning

Först måste TV kanalen (antingen förinspelade eller Direktsända med en kamera) konverteras till ett digitalt format som kan levereras som paket med Internet-protokollet. Ibland finns det ursprungliga programmet redan i digitalt format; ibland kommer det att vara i form av en standard, analog TV-bild (känd som SD-format) som behöver en extra bit bearbetning (analog-till-digital konvertering) för att förvandla den till digitalt format. Med nuvarande begränsningar för bandbredd måste videor också komprimeras (göras till mindre filer) så att de kan strömma smidigt utan buffring (periodiska förseningar orsakade när mottagaren bygger upp inkommande paket). I praktiken betyder detta att program är kodade i antingen MPEG2- eller MPEG4-format (MPEG4 är en nyare form av videokomprimering som ger högre kvalitet för en liknande bandbredd och kräver endast hälften så mycket bandbredd för att bära en SD-bild som MPEG2). När det är gjort måste annonser infogas och informationen måste krypteras.

 

Streamingprogram

När du surfar på en webbplats skapar du effektivt en tillfällig länk mellan två datorer så att man kan “suga” information från en annan. Din dator (klienten) drar information från den andra, vanligtvis mycket kraftfullare datorn (servern) genom att länka direkt till en IP-adress som motsvarar den webbplats du vill titta på. Klienten och servern har en kort, intermittent konversation där klienten begär från servern alla filer den behöver för att bygga sidan du tittar på. Servrar är i allmänhet så snabba och kraftfulla att många klienter kan ladda ner på detta sätt samtidigt, med mycket liten försening. Den här typen av vanlig nedladdning mellan en klientserver och en server kallas IP unicasting .

 

IP-multicasting

När det gäller strömning (spela program när du laddar ner dem) belastar du servern väldigt hårt därför är det strikt förbjudet enligt våra regler. Du kan läsa mer på FAQ/Regler. Du använder dubbel bandbredd när du gör så. De kan leda till avstängning. Det kommer drabba till oacceptabla förseningar och buffringar om alla gjorde det samtidigt. Så med streaming används en annan typ av nedladdning, så kallad IP multicasting, där varje paket lämnar servern bara en gång men skickas samtidigt till många olika destinationer; i teorin betyder detta att en server kan skicka information till många klienter lika enkelt som till en enda klient. Så om du har 1000 personer som alla tittar på VM-finalen samtidigt över Internet, skulle de få paket med strömmande video från en enda server som skickas samtidigt till 1000 klienter med IP-multicasting. Om samma TV-leverantör samtidigt erbjuder ett avsnitt av Solsidan och några av de ursprungliga 1000 personerna beslutar att “byta kanal” för att titta på det, övergår de effektivt från en IP-multicast-grupp till en annan och börjar ta emot en annan videoström.

 

Internets globala karaktär gör det svårt att skicka information lika pålitligt från din server till en lokal klient som till en klient på motsatt sida av planeten. Därför använder IPTV-leverantörer ofta synkroniserade, Som (CDN), Som betyder content delivery network som speglar kopior av samma Innehåll. Då kan människor i Europa få sina sändningar lika snabbt som människor i Thailand.

 

IPTV-protokoll

När du strömmar ett program laddar du inte ner det som en vanlig fil. Istället laddar du ner en bit av en fil, spelar upp den och spelar samtidigt ned nästa del av filen redo att spelas om ett ögonblick eller två. Ingen av filerna lagras. Därför är du säker när du köper abonnemang av oss Streaming fungerar eftersom din dator (klienten) och datorn den tar emot data från (servern).

Hur kan man titta på IPTV från sveaiptv.se

Alla som har en bredbandsanslutning kan titta på IPTV, men de flesta av oss vill inte titta på TV på en bärbar datorskärm. Det är därför väljer många av våra kunder att köpa ett startpaket med en iptv box som klarar av alla format  och levererar ett smidigare sätt att titta på våra kanaler. Apple TV  fungerar ungefär på samma sätt med där måste du ha en app som konverterar signalerna till din TV.

Många äger idag redan en smart tv som klarar att fånga iptv kanalerna, det fungerar smidigt med där är du begränsad av vad du kan göra.  Du har inte Catchup Eller Timeshift. Du kan heller inte välja undertexter på samma sätt som en iptv box.

 

 

 

 

Don`t copy text!